Preview Mode Links will not work in preview mode

Laat u inspireren door podcast over kunst- en cultuuronderwijs.

Apr 18, 2018

In deze podcast een registratie van de conferentie My Music Ability (24 maart 2018) die volledig in het teken stond van muziek maken door mensen met een beperking. Drie succesvolle voorbeelden komen aan het woord.

Na een korte terugblik van bezoekster Pauline van der Mark legt Marian van Miert van het LKCA uit hoe deze dag tot stand is gekomen. Daarna  volgen drie presentaties, live opgenomen.

Presentatie 1 (6m38)

Lyan Verburg is orkestleider van het Jostiband Orkest en vertelt over de oprichting en de manier van werken van het orkest. In het Jostiband Orkest leren zo’n 140 mensen met een verstandelijke beperking een instrument bespelen. Samen met anderen. Aan alles merk je dat ze veel plezier hebben. Aan de gebbetjes tussendoor, de lach op hun gezichten en stralende ogen. Het Jostiband Orkest is een sociaal gebeuren waar iedereen naar uitkijkt. De muzikanten hoeven geen moeilijke muzieknoten te kunnen lezen. Het orkest heeft een manier gevonden waarmee iedereen muziek kan maken: muziek lezen met kleuren. Inmiddels gebruiken meer dan 1.000 instellingen, orkesten en muziekscholen deze methode.

Presentatie 2: (27m28)

Suzanne van Wijngaarden

Suze van Wijngaarden is vrijwilliger bij United by Music. United by Music geeft getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans om op te treden voor een groot publiek. Het doel van de stichting is om de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. United by Music heeft drie bands met diverse zangers en zangeressen. Met groot enthousiasme brengen de artiesten verschillende nummers in de blues- en swingstijl gecombineerd met boogie woogie. Sinds 2005 is United by Music uitgegroeid tot een internationaal succes met stichtingen in Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. In de podcast zijn ook fragmenten te horen van een optreden van de United by Music All Stars band.

 Presentatie 3: (30m43)

Betty Kooij en Siska Ursem vertellen over het Nederlands Gebarenkoor, een koor van doven en slechthorenden. Het koor treedt op door heel het land, met muziek, zonder stem en met ondersteunende gebaren (NmG), aangevuld met elementen uit de NederlandseGebarentaal (NGT). Op die manier wil het mooie programma’s brengen en bekendheid geven aan gebarentaal en aan doofheid en slechthorendheid. Het Nederlands Gebarenkoor is in 2011 opgericht als activiteit van de Stichting Plotsdoven op initiatief van Peter Raggers. Hij werd daarbij artistiek bijgestaan door Erika Zeegers-van der Weide. Het koor is in Nederland het eerste en enige in zijn soort en de leden komen uit het hele land.

(Marian van Miert - LKCA)

 

Meer införmatie:

http://www.nederlandsgebarenkoor.nl/

http://www.jostiband.nl/

https://www.unitedbymusic.nl/

www.artiance.nl

www.lkca.nl

www.cultuurconnectie.nl