Preview Mode Links will not work in preview mode

Laat u inspireren door podcast over kunst- en cultuuronderwijs.

Aug 31, 2022

Hans Ory vertelt over zijn tijd op de St. Matthiasschool in Oud Overdie. De Matthiasschool is opgericht als jongensschool. Katholieke jongens en meisjes zaten in die tijd nog op aparte scholen.

Er werd daar toen lesgegeven door de broeders van Saint Louis. Hans was nog maar 5 jaar toen hij al naar de lagere school ging. Hij woonde in die tijd met zijn ouders en 14 broers en zussen aan de Omval, zijn vader was aannemer. Het originele gebouw uit 1952 werd ontworpen door de Alkmaarse architect W.A Keesom. Deze architect bouwde in Alkmaar en omgeving meerdere, meestal katholieke scholen.

Het oorspronkelijke gebouw van de St. Matthiasschoolschool is gesloopt en in de plaats van dit monumentale pand aan de Coornhertkade 105,  verrijst een woningblok met de welluidende naam:  De Alkmaarse school. Rondom de sloop van de school is heel wat gedoe geweest. Wijkbewoners en liefhebbers van oude gebouwen wilden het hoofdgebouw het liefste behouden, omdat het in een uitstekende staat was, maar helaas het ging toch plat.