Preview Mode Links will not work in preview mode

Laat u inspireren door podcast over kunst- en cultuuronderwijs.

Oct 31, 2022

Dit hoorspel speelt zich af in de Alkmaarse wijk Oud Overdie. Gerard Venneker, woonachtig in Canada schreef zijn herinneringen uit zijn jeugd op.

Overdie is een Alkmaarse volkswijk die eigenlijk uit twee delen bestaat: het tegen het centrum van Alkmaar gelegen vooroorlogse Oud Overdie en het zuidelijker gelegen Nieuw Overdie, gebouwd in de jaren '60. De twee delen worden gescheiden door een park.

De naam Overdie verwijst naar het riviertje de Die. Dit veenriviertje kwam via de Boekelermeer, Kooimeer en Achtermeer de stad binnen en stroomde via de Blekerskade, Baangracht en de Mient naar een ander veenmeertje, De Rekere. De Die bestaat in Alkmaar niet meer, maar her en der kom je nog steeds die naam tegen. De Die iseigenlijk ook een verbastering van het IJ.

In 1948 ontstaan in Oud Overdie in verband met de bouw van 107 nieuwe woning voor de Vereniging Volkshuisvesting 4 nieuwe straten die vernoemd worden naar zeehelden. Jacob van Heemskerkstraat, Cornelis Evertsenstraat, Jan van Galenstraat en de Kortenaerkade. Het in dit complex gelegen plein wordt het PA de Langeplein genoemd, ter nagedachtenis aan de overleden voorzitter van deze Vereniging.