Preview Mode Links will not work in preview mode

Laat u inspireren door podcast over kunst- en cultuuronderwijs.

Feb 14, 2018

 

Mark Mieras

Afl. 008 Mark Mieras - Spelen en plezier maken, de basis van leren deel 1

Aflevering 8 van de podcastserie is het eerste deel van een interview met wetenschapsjournalist Mark Mieras. Een wetenschapsjournalist kan zich laten leiden door zijn nieuwsgierigheid als een vlinder door de wind. Zo begon Mark Mieras in 2001 verslag te doen van hersenonderzoek. Het thema ontwikkelde zich al snel tot een fascinatie die Mark inmiddels al ruim vijftien jaar fulltime in zijn greep houdt. En ook een beetje tot een missie, want Mark raakte ervan overtuigd dat het waardevol is als mensen begrijpen hoe het daarboven werkt. Waardevol wanneer docenten, politici en managers begrijpen hoe kinderen en volwassenen leren, ontwikkelen en presteren. Waardevol wanneer professionals doorzien hoe protocollen aan hun vakmanschap kunnen knagen, en wat ze daartegen kunnen doen. Waardevol wanneer ouders begrijpen wat hun tieners bezielt. Als mannen en vrouwen hun verschillen leren doorzien.

Mark Mieras is geen onderzoeker. Hij praat wel veel met hen, leest hun publicaties en vertaalt hun onderzoek voor de samenleving. Voor al die ‘gewone’ mensen waarvoor deze kennis van waarde is. Mark is genoeg bij hersenonderzoek betrokken geweest om te weten dat het complex, geduld eisend en intensief werk is en dat onderzoeksresultaten met zorg moeten worden gecommuniceerd.

In dit eerste deel van het interview praat mark over zijn interesse m.b.t. het hersenonderzoek. Hij legt uit wat creativiteit en talent is, waarom fouten durven maken zo goed is en wat je moet je doen om je creativiteit te ontwikkelen.

Wat leer je o.a. in deze podcast:

  • Wat creativiteit is;
  • Wat talent is;
  • Waarom je moet durven om fouten te maken;
  • Waarom succes bijdraagt aan je talentontwikkeling;

Meer informatie:

www.markmieras.nl

Boeken:

Vragen die knagen (2003)

Ben ik dat? (2009)

Liefde (2012)

Heftige hersens! (2013)

Voor de leeuwen (2016)

(Verkrijgbaar via www.bol.com)

Informatie over de podcast:

www.artiance.nl

mail: podcast@artiance.nl